Jedzenie i picie nabierają nowego znaczenia dla wielu ludzi – to bardzo dobrze. To co jemy i pijemy, wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Zbilansowana dieta zwiększa wydajność. Ponadto: jeśli osoba dobrze się odżywia, łatwiej radzi sobie z chorobami i operacjami oraz jest sprawniejsza w życiu codziennym.
Jak może wyglądać zdrowe odżywianie?
- Pij co najmniej jedną szklankę wody do wszystkich posiłków; rozcieńczone soki owocowe nadają smak i dostarczają witamin; herbaty takie jak piołun i krwawnik pobudzają apetyt i są wartościowe dla organizmu,
- błonnik jest szczególnie ważny w starszym wieku i oprócz wystarczającego spożycia płynów wspiera trawienie! Czy do tej pory jadłeś/aś mało błonnika pokarmowego? Powoli zwiększaj spożycie błonnika, wybierając chleb razowy (z drobno zmielonego ziarna) i tosty z mąki razowej,
- wzmocnij dania mięsne obfitymi warzywnymi dodatkami (gotowanymi na parze lub surowymi). Możesz też wybrać pikantne, bogate w warzywa dania główne: Potrawy takie jak soczewica z pierogami, frytki z kapusty, strudel warzywny, pieczone grzyby z jajkiem, placki ziemniaczane z chrzanem jabłkowym i kluski wstążki z sosem dyniowym dostarczają ważnych składników odżywczych i dobrze smakują. Porcja warzyw powinna znaleźć się na talerzu także przy każdej zimnej przekąsce! Soczyste pomidory latem i jesienią lub chrupiące marchewki czy kiszone warzywa zimą i wiosną. Przez cały rok świetnym dodatkiem do przekąsek mogą być różne pasty warzywne,
- użyj ziół zamiast większej ilości soli! Jeśli masz problemy z przełykaniem, pomocna może być torebka/ sitko ziołowe, w którym zioła są również gotowane,
- jeśli masz mały apetyt, przed jedzeniem wyjdź na spacer, pij apetyczne herbatki np. z krwawnika, piołunu czy szałwii. Oko je z tobą: Ułóż pięknie swoje ulubione dania i ciesz się posiłkiem w dobrym towarzystwie! Jeśli jesz tylko małe porcje, zwróć szczególną uwagę na spożycie białka,
- osoby starsze po 65 roku życia należą do grupy ryzyka, która może wymagać przyjmowania suplementu witaminy D,
- higiena żywności jest szczególnie ważna dla seniorów z obniżoną odpornością. Sprawdź temperaturę w swojej lodówce. Dla zachowania dobrej higieny żywności, lodówka powinna być ustawiona na 5° C.
Porady dla opiekunów
woim celem jest:
- aby przekazać radość z jedzenia i picia,
- aby uniknąć niedożywienia,
- zapewnienie seniorom zbilansowanych, wysokiej jakości posiłków, a tym samym przywrócenie lub utrzymanie dobrego samopoczucia i jakości życia.
Poniższe wskazówki powinny pomóc Ci w osiągnięciu tych celów:
- Zajrzyj do lodówki – jeśli liczba artykułów spożywczych jest bardzo ograniczona, może to świadczyć o ograniczonym wyborze żywności, co może sprzyjać niedożywieniu,
- ponadto, należy uważnie obserwować wagę starszego krewnego. Niepożądana utrata wagi może być oznaką niedożywienia. BMI poniżej 22 kg/m² wskazuje na niedożywienie,
- gotując dla krewnych w podeszłym wieku mających problemy z żuciem, oferuj produkty, które są naturalnie łatwe do przeżuwania. Albo gotuj składniki nieco dłużej lub ugotuj potrawę bardziej miękko. Jeśli żucie lub połykanie jest utrudnione, przecieraj niektóre lub wszystkie składniki,
- nie należy po prostu akceptować braku apetytu. Zadaj sobie pytanie, dlaczego jedzenie przestało sprawiać przyjemność. A może przełykanie jest bolesne? Czy wiele leków powoduje utratę apetytu? Pracuj nad tym, by jedzenie znów sprawiało przyjemność,
- zwróć szczególną uwagę na dietę krewnych z demencją; ludzie często po prostu zapominają o jedzeniu!
Źródło: https://gesundheitsfonds-steiermark.at/gesunde-ernaehrung/gesunde-ernaehrung-fuer-aeltere-menschen/