Należy zwrócić uwagę na regularną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i witalne, aby pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie skóry u seniora.
Czy dieta odgrywa ważną rolę podczas pielęgnacji skóry dojrzałej?
Tak, ponieważ zdrowy styl życia spowalniający procesy starzenia to nie tylko dużo ruchu na świeżym powietrzu, unikanie stresu, stała ochrona przed promieniowaniem UV i unikanie dymu papierosowego, ale także zdrowa dieta. Wiele produktów spożywczych zawiera cenne składniki, które zwalczają zmarszczki i dłużej zachowują młodzieńczy wygląd.
Jakie pokarmy są zalecane, a których należy unikać?
Warto spożywać pokarmy, które zawierają dużo antyoksydantów i innych cennych substancji, które spowalniają procesy starzenia. Szczególnie na zmarszczki działa dieta roślinna, natomiast dieta bogata w mięso i tłuszcz prowadzi do głębszych zmarszczek w skórze dojrzałej. Te produkty mają dobre działanie przeciwstarzeniowe:
- Rokitnik, dzika róża, guawa, czarna porzeczka, sok z czarnego bzu, brokuły, pietruszka i papryka zawierają dużo witaminy C, wzmacniają strukturę komórkową i ściany naczyń, redukują stres i stymulują układ odpornościowy.
- Wiele żółtych, pomarańczowych i ciemnozielonych warzyw, takich jak marchew, pomidory, dynia, szpinak czy koper włoski, zawiera karotenoidy, które optymalizują własną ochronę skóry przed promieniowaniem UV, są skutecznymi wymiataczami wolnych rodników, a tym samym przeciwdziałają starzeniu się skóry. Czerwone pomidory zawierają również likopen, który redukuje zmarszczki.
- Orzechy, kiełki pszenicy, olej słonecznikowy, ryby i wątroba zawierają witaminę E, ważny przeciwutleniacz.
- Soczewica, orzechy, sery, owoce morza, zielona herbata i czerwone mięso zawierają cynk, który wzmacnia układ odpornościowy, stabilizuje DNA i bierze udział w metabolizmie tłuszczów. Soczewica zawiera również fitoestrogeny, które stymulują tworzenie kolagenu.
- Produkty pełnoziarniste, orzechy, zwłaszcza orzechy pekan i rośliny strączkowe zawierają selen, który hamuje szkodliwe procesy w komórkach i tym samym chroni je przed degeneracją. Minerał chroni przed wolnymi rodnikami i działa przeciwzapalnie.
- Czosnek i cebula zawierają siarczki, które pomagają zwalczać bakterie i wirusy, działają przeciwutleniająco i tym samym chronią przed rozpadem komórek.
- Soki z ciemnych owoców, zielona i czarna herbata, a także czerwone wino zawierają wtórne substancje roślinne polifenole, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne.
- Łosoś, makrela, pstrąg, tuńczyk, plamiak, sardynki, olej rzepakowy, olej lniany i orzechy włoskie zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają wiele pozytywnych skutków zdrowotnych. W szczególności kwasy tłuszczowe omega-3 mogą spowolnić proces starzenia, ponieważ przyczyniają się do utrzymania telomerów. Telomery to końce chromosomów, które z wiekiem znacznie się kurczą.
Jakich produktów należy unikać?
- Czysty cukier, czyli cukier pochodzący z węglowodanów, wiąże się z kolagenem i elastyną i niszczy białka.
- Alkohol działa odwadniająco, prowadząc do powstawania zmarszczek i matowienia cery.
- Słodziki, takie jak aspartam, mogą prowadzić do cukrzycy, która powoduje szybsze starzenie się.
- Zbyt dużo soli zwiększa ciśnienie krwi i wyczerpuje potas w kościach.
- Napoje bezalkoholowe hamują regenerację komórek.
Źródło: https://www.wolfs-apotheke.de/gesundheitsbibliothek/index/reife-gesichtshaut