color-logo

Rodzaje żywienia

Rodzaje żywienia

Rodzaje żywienia

W czasach fast foodów oraz gotowego jedzenia, coraz więcej osób odnajduje drogę powrotną do zdrowej żywności. Istnieją różne rodzaje żywienia, które można wybierać w zależności od preferencji i stylu życia.

Żywienie pełnowartościowe

Jest to dieta oparta w przeważającej mierze na roślinach (laktowegetariańska), która preferuje żywność minimalnie przetworzoną. Korzystne dla zdrowia świeże produkty spożywcze są przygotowywane w smaczne i strawne posiłki.Ten rodzaj alternatywnej diety wykorzystuje nieprzetworzone i świeże jedzenie. Najlepiej, aby te pokarmy były uprawiane ekologicznie. Ryby i produkty mięsne, a także jaja pojawiają się w menu tylko sporadycznie.

Aby posiłek został uznany za pełnowartościowy, musi zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach. Połowa używanego jedzenia powinna być delikatnie przetworzona, a reszta spożywana na surowo w pięciu posiłkach. Owoce lub warzywa mają być zawarte w każdym posiłku. Potrawy z ryb gotuje się raz lub dwa razy w tygodniu, aby wchłonąć niezbędne kwasy tłuszczowe. Dieta pełnowartościowa jest odpowiednia dla osób zdrowych jako stała forma żywienia. Jest ona bogata w błonnik i pozwala na spożywanie dużej ilości surowych warzyw, produktów pełnoziarnistych i świeżych owoców. Ponadto w dużej mierze unika się izolowanych węglowodanów, takich jak rafinowany cukier. Tego typu zróżnicowana dieta dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych węglowodanów, tłuszczów i białek.

Surowa dieta

Pieczenie, zapiekanie, gotowanie czy nawet pasteryzowanie wystawia żywność na działanie dużej ilości ciepła, co powoduje utratę cennych składników odżywczych. Dlatego w tym rodzaju diety nie podgrzewa się potraw przed jedzeniem. Dozwolone są również mięsa i ryby w postaci surowej lub wędzone na zimno.

Dieta ta może być stosowana przez pewien okres czasu jako pokarm leczniczy, np. w celu poprawy flory jelitowej. Stopniową zmianę można rozpocząć od sałatek jako dodatku do potraw, ponieważ należy unikać nagłych zmian, aby chronić jelito, tak by mogło się ono dostosować do zwiększonego spożycia błonnika pokarmowego. Wadą trwałego przejścia na surowe jedzenie jest to, że organizmowi brakuje niezbędnego zapasu energii i może stać się niedożywiony. Ponadto organizm może lepiej wchłaniać i wykorzystywać niektóre składniki odżywcze w stanie ugotowanym.

Wegetarianizm i weganizm

W większości form wegetarianizmu wegetarianie powstrzymują się od spożywania pokarmów pochodzenia zwierzęcego i stosują dietę roślinną złożoną z owoców, warzyw, roślin strączkowych i zbóż. Mleko, produkty mleczne i jaja są dozwolone w formie ovo-lacto. W przeciwieństwie do diety mieszanej, ta forma żywienia jest preferowana tylko wtedy, gdy zwraca się uwagę na zróżnicowaną dietę, w której wszystkie składniki odżywcze są dostarczane do organizmu w prawidłowym składzie. Weganizm jest formą wegetarianizmu. Polega on na powstrzymywaniu się od wszelkiego rodzaju pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Dotyczy to na przykład miodu.

Makrobiotyka

Dieta makrobiotyczna wywodzi się z buddyzmu i taoizmu i dąży do zdrowego i szczęśliwego życia. Skupia się na optymalnym stosunku 5:1, yin i yang oraz faworyzuje pełne ziarna jako główny składnik diety. Mieszają się w nim rośliny strączkowe, warzywa, owoce, orzechy, nasiona, niektóre ryby, a także soja i dużo soli kuchennej. Jednak do organizmu należy podać tylko bardzo małą ilość płynu. Ludzie powinni unikać cukru, mleka, nabiału, mięsa, ale także np. ziemniaków, papryki i pomidorów. Odrzucane są również mrożonki, kawa, alkohol i żywność wysoko przetworzona. Ta forma diety jest odrzucana jako stała dieta ze względu na duży brak białka i minerałów oraz witamin, co sprzyja chorobom.

Antropozofia żywienia

Dieta antropozoficzna realizuje zasadę koncepcji holistycznej, w której ciało i umysł mają być doprowadzone do harmonii z naturą. Jest podobna do wegetarianizmu, ale spożywa się również jajka, mleko i produkty mleczne. Zgodnie z filozofią formy dietetycznej najważniejszy jest wolny wybór człowieka, dzięki czemu może on jeść to, czego potrzebuje jego organizm. Należy zaznaczyć, że ideą diety bezmięsnej jest pobudzenie i wzmocnienie organizmu. Wśród roślin rozróżnia się korzeń, liść i łodygę oraz kwiat i owoc. Ze względu na zdrowe i zróżnicowane odżywianie, forma ta nadaje się jako stała dieta.

Dieta pięciu żywiołów

Ta forma żywienia nazywana jest również tradycyjną medycyną chińską.
Opiera się ona na pięciu elementach

  • ogień
  • woda,
  • ziemia,
  • drewno
  • metal

z pomocą których organizm ma być utrzymywany w równowadze. Yin oznacza wszystkie chłodzące pokarmy, takie jak ogórek, melon i pomidor. Yan oznacza ocieplenie i zawiera słodkie ziemniaki, cynamon i czosnek. Podaje się z nimi produkty neutralne, takie jak nasiona roślin strączkowych, zboża i marchew. Ponadto pięć elementów podzielonych jest na pięć smaków i przypisanych do określonych części ciała. Aby stworzyć harmonię, wszystkie elementy powinny być serwowane w diecie.

Źródło: https://www.issgesund.de/a/alternativeernaehrungsformen