W starszym wieku bardzo ważnym jest to, aby zwracać szczególną uwagę na niektóre składniki odżywcze, takie jak witamina D, magnez, żelazo i cynk. U zdrowych osób starszych zapotrzebowanie nie jest zwiększone, ale ze względu na spadek podstawowej przemiany materii i wynikające z tego zmniejszone zapotrzebowanie na energię, mniejsze ilości pożywienia muszą teraz dostarczać taką samą ilość składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały.
Na jakie składniki odżywcze należy zwrócić szczególną uwagę w starszym wieku?
W starszym wieku szczególne znaczenie ma odpowiednie spożycie niektórych składników odżywczych, takich jak białko, wapń, kwas foliowy itp . Te składniki odżywcze, które są dostarczane w niewystarczających ilościach w porównaniu z wartością referencyjną (wartością porównawczą) są określane jako krytyczne . Wraz z wiekiem wzrasta liczba tych krytycznych składników odżywczych. Powodem są zmiany fizjologiczne, a także przyczyny chorobowe lub społeczne.
Krytyczne składniki odżywcze obejmują :
- energię,
- białko,
- wapń,
- Witamina D , B12 , C i E,
- kwas foliowy,
- magnez,
- żelazo,
- cynk
Dlaczego odpowiednia podaż energii jest ważna?
Ważne jest, aby w razie potrzeby (np. jeśli można spożywać tylko małe porcje) dostępne były posiłki bogate w energię i składniki odżywcze. Żywność lub posiłki, takie jak jogurt, krem twarogowy, zupa-krem warzywny, koktajle lub dania warzywne, można wzbogacić, aby zwiększyć zawartość energii i składników odżywczych. Do wzbogacania nadają się wysokiej jakości oleje roślinne (np. olej rzepakowy, orzechowy, z kiełków pszenicy, z oliwek lub sojowy), warzywa i owoce wysokoenergetyczne (np. awokado, rośliny strączkowe), orzechy i nasiona (mielone lub jako przecier) oraz suszone owoce.
Dlaczego odpowiednia podaż białka jest ważna?
Białko jest ważne dla zachowania masy mięśniowej i kostnej oraz układu odpornościowego. Odpowiednie źródła obejmują produkty mleczne, ryby, mięso, jaja oraz zboża i rośliny strączkowe.
Dlaczego odpowiednie spożycie wapnia jest ważne?
Ten minerał jest ważny dla zdrowia kości i zębów. Mięśnie, krzepnięcie krwi i przekazywanie bodźców w tkance nerwowej również zależą od wapnia. Niedobór może prowadzić do odwapnienia kości, osteoporozy oraz nadpobudliwości mięśni i nerwów (skurcze). Odpowiednie źródła wapnia to mleko i produkty mleczne, różne wody mineralne i warzywa bogate w wapń (np. brokuły, jarmuż lub koper włoski).
Dlaczego odpowiednia podaż magnezu jest ważna?
Magnez bierze udział w wielu funkcjach w organizmie, takich jak aktywacja enzymów, pobudliwość mięśni oraz wspomaga mineralizację kości. Niedobór może prowadzić do dysfunkcji serca i mięśni szkieletowych. Odpowiednie źródła obejmują zboża pełnoziarniste, mleko i przetwory mleczne, wątrobę, drób, ryby oraz wiele warzyw.
Dlaczego odpowiednia podaż żelaza jest ważna?
Żelazo jest budulcem czerwonego barwnika krwi hemoglobiny i składnikiem enzymów. Żelazo bierze również udział w transporcie tlenu i tworzeniu krwi. Niedobór może prowadzić do wyczerpania, anemii, zaburzeń regulacji cieplnej organizmu i zwiększonej podatności na infekcje. Odpowiednimi źródłami są przede wszystkim (czerwone) mięso, ryby, jaja, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe i niektóre warzywa, takie jak szpinak i groch. Żelazo ze źródeł zwierzęcych jest łatwiejsze do wykorzystania przez organizm niż żelazo ze źródeł roślinnych.